fredag 23 maj 2014

Teknik.

Vi har valt att göra fackverksbro. En lik bro är nog tower bridge i England.

En bro som är fackverk är ju då också Québec Bridge. Den ser inte riktigt ut som vår men  som sagt det är ju ett fackverk.

Ungefär såhär har vi byggt upp den, dock är detta en kraftledningsstolpe, men det själva fackverket i sig är rätt likt. Den svaga punkten på vår bro skulle jag tro vara i mitten någonstans, eftersom vi använder oss utav fackverk så är det inte så mycket tyngd på just ett ställe... Är inte riktigt klara med det ännu, men troligtvis där.. Eller också där bron börjar. Vi har ändrat och flyttat för att den ska bli bättre. Vi gjorde stolparna ännu starkare med fyrkantiga pinnar som håller det samman bättre, men vad vi mer gör åt det svaga punkterna återstår att se när vi kommit längre på bron. 
Olika påkörningar och yttre krafter som kan påverka vår bro.. Vinden olika sorters nederbörd, väderfenomen och liknande. Nu är ju våran gjord av glasspinnar och liknande så den ska inte klara av dessa grejer, men en påfrestning kommer vara 3 kilo eller något som den var tvungen att klara. 

Vårat brospann är ca 30 cm långt, har inte riktigt skissen framför mig, men vad jag har på minnet så är det runt 30 iallafall. 

Vi har testat att sätta en vattenkanna på den, som vägde runt 2-4 kilo vilket den klarade. Det är ju bra, men vi såg tydligt den svaga punkten i mitten, och där ska vi sätta balkar eller ja, träpinnar undertill som ska ge stöd, och gör att inte själva brospannet böjer sig på mitten. 
Här ser ni hur det blir när man ställer något på den utan att vi stärkt den svaga punkten. Det håller, men på gränsen till att den bryter. 

Om man sätter två balkar undertill som stöder precis på mitten så håller den mycket bättre. Vi ska också anpassa dom så dom sitter bra, rakt och hållbart.




fredag 16 maj 2014

Engelska - Läsprojekt.

Har du tagit ditt ansvar och jobbat bra?
-Yes, maybe I could've done more news but I've learned a lot of difficult words that i didn't knew of before. I tried to find hard songs to translate but I didn't find any good ones, maybe I should've been patient but i wasn't so i chose news with difficult words instead.

Vad har du blivit bättre på?
- I've got a little better at talking, when I did present my news I had to speak english and i ant pretty good. I'm trying to work at my accent so it sound good when I'm talking.

Vill du jobba mer under eget ansvar?
- Yes, I think it was very good, you learned a lot and you learn to take responsibility. To take care of your own work and so on. I think it was good.

Geografi prov.

när? - 1900-1920, ungefär då penicillinet kom och sjukvården blev bättre.
var, varför ökar världens befolkning? - I dom fattigare länderna så ökar det, och det har blivit bättre sjukvård nästan överallt. Men i vissa länder skaffar dom fortfarande många barn för det var ungefär 3-4 av 5 barn som inte överlevde.

Varför flyttar människor till städerna idag, orsaker. (migration/urbanisering)
- Det är oftast lantbrukare som flyttar till städerna och det skaffa bättre jobb, för att få närmre till att köpa mat osv.

vem flyttar?
- oftast dom som bor på landet som inte har så mycket pengar osv.

Hur ser befolkningsutvecklingen ut på jorden?
- Den har ökat väldigt mycket dom senaste 100 åren. Den ligger nu på 7 miljarder, och kommer nog öka till 10-11 sen kommer den nog jämna ut sig för folk skaffar mindre barn och sjukvård blir bättre.

Vilka konsekvenser med befolkningsutvecklingen kan du se?
- Tillgångar och resurser kommer inte räcka till åt alla på jorden. Det kan också kanske bli krig, och för trångt med utrymmen.

Ge förslag på möjliga lösningar. Exempellifera.
- Man delar ut preventivmedel, t.ex kondomer och p-piller m.m. Uppmana folk om att skaffa mindre barn, nästan som regler att inte skaffa för stora familjer. Vi får inte slösa på resurser.

Ord och begrepp.
Kulturgeografi - Hur det ser ut i olika städer och hur vi lever organiserat i samhällen. (människan)
Naturgeografi - Det är motsatsen till kulturgeografi, hur det ser ut i naturen. Om ekologi, klimat osv.
Urbanisering - Man bygger städer eller områden för att det blir för mycket folk, eller folkmängden i olika städer. Man går från land till stad.
migration - personer flyttar på olika avstånd.
demokrati - folkets makt, folkstyre.
råvaror - Olja, kol, gas, mineraler, potatis. Inte tillverkat, utan allt är "rått", järn.
geografiskt läge - Hur olika länder och städer ligger och vilka fördelar och nackdelar dom hat t.ex.
socialpolitik - Löser sociala problem.
politik-makt
social- med samhället att göra
klimat - Hur vädret har ändrat sig på 100 år och nte hur det ändrar sig varje dag. Hur något förändras över lång tid.
BNP - Bruttonationalprodukt, den ekonomiska aktiviteten i olika länder under olika tidsperioder.
capita - BNP per person.
korruption - Mutor, om man betalar någon vakt vid gränsen så tar han lite pengar själv.
delta - När en flod delar sig.



onsdag 14 maj 2014

Författarportrett - Peter Pohl.

Bakgrund.
Peter Pohl föddes den 5 december 1940 i Hamburg. Han flyttade till Sverige när han var 4 år med sin svenska mamma efter att hans pappa dog i andra världskriget. Han började skolan 1947 och efter det fortsatte han utbildningen å Södra Latin. Vid 15 års ålder började han jobba med ungdomar som ungdomsledare fram till 1970. Han har i tidigare år spenderat mycket tid åt att fotografera och skriva små berättelser, sen började han även filma och skapade kortfilmer som han fick priser för. Sen 1983 började han på  Ordfronts författarverkstad. 
1985 skedde hans debut, boken Janne min vän fick mycket uppmärksamhet och han fick
 priset Litteraturfrämjandets debutanters.

Influenser.
Jag tror denna boken fångar många faktiskt, det är en väldigt sorglig berättelse. När man både ser filmen och läser så kände jag själv att man verkligen fick en inlevelse i allt, och hur det själv skulle vara att förlora sin allra närmsta. Det är ju också en verklig händelse, och både författaren och hon som var med i händelsen skriver denna tillsammans, vilket gör att det blir en väldigt bra text med skulle jag tro. 
Just influenser på denna boken vet jag inte, vad för inspiration han har fått osv. Kanske var det Kinna Gieth som han samarbetade med som kontaktade honom.
Han skriver ju ofta om ungdomar som har det rätt svårt, och då kan han ju också snappat upp om deras liv. 

Stil/genre. 
Hans genre är drama. Han skriver ofta sina böcker om ungdomar som har det svårt, hamnar i utanförskap och är på något sätt utsatta. Utgångspunkten för temat av hans böcker är då den första, Janne min vän. 


Produktion.
Han har ju skrivit runt 30 stycken böcker. 

fredag 9 maj 2014

News in levels - Bear falls nine metres

A huge bear in Florida fell from a tree because someone used a tranquilizer gun. The bear had climbed 9 metres up in a tree in front of a house in Panama City, and they prepared a tarpaulin for the bear to fall down on. But i wasn't strong enough and the beer fell right through. Luckily the bear wasn't hurt but probably he had a sore head.


 tranquilizer - lugnande medel.
tarpaulin- pressening
sore - öm


onsdag 7 maj 2014

Sammanfattning - Hans Rosling.

Vi har kollat på en film där Hans Rosling håller i någon form utav föreläsning om världens befolkning. Hur befolkningen har ökat och hur den kommer fortsätta i framtiden. Hela världens befolkning som vi vet av ligger på 7 miljarder, sen finns det säkert ett antal mörkertal, men nu går vi ju efter det vi vet. Han förklarade att kurvan kommer stiga lite till upp till ungefär 10-11 miljarder människor, sen kommer den nog jämna ut sig. För om vi blir för många, skulle då alla tillgångar och resurser räcka till? Troligtvis inte. Men dom besökte en familj som bodde i ett land där det var vanligt med stora familjer, och det var också väldigt fattigt. I vilket fall, den familjen hade bara två barn och det är precis tillräckligt för deras situation om man säger så. Mamman jobbade med sådant här i landet, hon gav tips till familjer och förklarade varför dom inte borde skaffa fler barn och gav dom olika preventivmedel osv för att undvika det. Det är för att befolkningen inte ska gå överstyr. Det hade varit bra om folk tänkte så överallt, och tanken är faktiskt mer populär nu. I vissa länder är det som en norm, att inte skaffa fler barn än 2. Men i Kina är det så att man faktiskt bara får ha ett barn.

I början av 1800-talet låg hela världens befolkning på 2 miljarder, och detta var för 200 år sedan. Nu, då ligger den ju på 7 miljarder som sagt. Det har ju ökat kraftigt, men som jag nämnde innan så är det vanligare med färre barn för det är inte i samma behov utav så många barn längre. Förr överlevde var 4:e eller 5:e barn och därför skaffade man såpass många, och visst är det säkert så fortfarande för dom som lever i lite mer extrem fattigdom och med dålig sjukvård.

Diskussionsfrågor.
Skulle man kanske kunna sätta lagar eller strängare regler på hur många barn man får ha i olika länder?

Om inte denna teori stämmer, och världens befolkning ökar något extremt. Hur skulle världen se ut? Skulle vi människor klara oss eller hade de spårat ur?