måndag 25 maj 2015

Träslöjd.

Jag visste inte till en början vad jag skulle göra och sökte efter tips på arbeten på internet och därifrån fick jag min inspiration. Det kom upp en skärbräda och tänkte att jag kunde göra en sådan, men för att piffa till den även sätta dit ett knivställ. Eftersom vi renoverat köket hemma tänkte jag att det skulle passa bra med något nytt och användbart att tillverka för köket. Jag gjorde en skiss på skärbrädan med höjd och bredd, jag målade även till knivstället vid sidan om och vid skärbrädan för att se ungefär hur det skulle bli. När jag bestämt mig för hur jag ville ha det gjorde jag en ritning som jag sedan jobbade efter.

Mitt arbete är väldigt enkelt och ser ut som en vanlig skärbräda man kan hitta nästan vart som helst. Man känner nog inget speciellt när man ser på den, men den är enkelt modern och den ska fylla sin funktion.

Efter jag gjort klart själva skärbrädan och skulle påbörja mitt knivställ insåg jag att arbetet blev lite tråkigt och det var krångligt att hitta ett sätt att göra ett passande knivställ, därför valde jag att göra om skärbrädan till en pall, alltså själva skärbrädan ska vara delen man sitter på. Jag började på nya skisser på "benen" till pallen och kom fram till ett par som blev bra. Jag sågade sedan ut benen när jag målat av ritningen på träbiten (björk).
Jag använde även en hyvel om jag inte minns fel på namnet för att slipa av limrester som stelnat utanför springorna omför att jämna ut ytan.

Denna pall är också väldigt enkel och modern, man kan bli intresserad för den har fin form och är liten och smidig att ta med sig någonstans, kanske behöver småbarnen en liten pall att stå på när dem borstar tänderna?
En pall som denna passar nog in vart som helst, den är inte gjord efter en speciell stil eller någon kultur och som sagt den ser väldigt enkel ut och är passande för många.

Jag har använt mig utav olika verktyg som t.ex såg, det gjorde jag för att korta av björken till den storlek som jag behövde för att tillverka själva skärbrädan (som nu är på en pall).
Min lärare använde bandsågen för att dela upp den i avlånga delar som jag sedan limmade ihop igen och dem låg under press under några dygn.
För att såga ut benen till pallen använde jag mig utav en liknande figursåg fast på maskin, minns inte vad den heter, men där sågade jag iallafall ur benen och det blev ganska bra.

Problem som jag stötte på var då när jag bestämde mig för att byta arbetet från skärbräda till pall då jag insåg att det både blev för enkelt men ändå svårt med knivstället, det var för oplanerat helt enkelt.

Jag har inte direkt använt mig utav några speciella tekniker än sålänge, och det lär nog inte behövas skulle jag tro heller,


måndag 18 maj 2015

Svenska

1. Sten= Stain Denna= Bensa Son= Sun Brode= Brobur De=Bair Och= Auk Dog= Dou 2. Drängliga= Manligen Austarla= Österut Sunnarla= Söderut 3. 4. Stal I 5. Är= aer Tre=(th)rir Tjuvar= (th)iuvaer Stjäl= Stial Och= Ok Tager= takar 6. i lagen= i lagum en annan= Annaer i tjuvens händer= i haendar (th)iufi alla= allir ur huset= or husi till gård= til garz 7. Som=(th)aen Oskyldig= giort Vitsord= vitur 8. Takar Laghunn 9. Enkel Saklig Abstrakt 10. Fordom= Fordhom Var= War Greve= Greffwe Hustru= Husfrv Mycket= Mykith Älskade= Elskadhe 11. 12. Oförsiktigt= Owarandis Smärta= Beskelikheet Hastigt= Bradhlika 13. Enkel, saklig, konkret

14.
hört - hördt
det - thet
öga - ögha
emot - emoot

15.



måndag 11 maj 2015

Rika och fattiga länder.

1. Det innebär att det är ett väldigt litet lån.

2. För kvinnor har det mycket svårare att kunna starta egen verksamhet då det också krävs en del pengar. Sedan är kvinnorna mer ansvarsfulla när det gäller att få pengar ifrån banken och använder det till rätt saker.

3. Olika jordbruk och försäljning utav varor, sedan kan man fantisera och göra en affär utav olika saker.

4.  För det är dem länder som är som fattigast. Att använda sig utav mikrolån har funkat väldigt bra för dem i dem länderna och områdena.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
1. Dem länderna med bäst livsvillkor är länder ifrån Europa och Nordamerika sedan några andra länder runt om i världen. Dem länder med sämre livsvillkor ligger i Afrika, speciellt söder om Sahara.

2. Sämre mat och vatten samt dålig sjukvård, även problem med jämnställdhet mellan män och kvinnor. Även svårt för demokrati. Får de även svårare i naturkatastrofer.

3. Ge bistånd, alltså hjälp ifrån andra länder. Dem rika länderna kan skapa olika fonder där dem samlar ihop pengar, det finns många fonder för olika fall som behöver hjälp från rikare länder.

4. I samband med fattigdom förekommer det kriser i landet. Folket har svårare att få råd med rent vatten, medicin och sjukvård, mat osv, vilket gör att personer ofta får det svårare att hålla sig friska och rena vilket leder till ohälsa. Om ett land har sämre naturresurser som t.ex ingen olja eller dåligt med skog kan dem inte sälja det till andra länder vilket gör att landet inte får några inkomster igenom handel. Befolkningstätheten påverkas också utav fattigdom, bor man tätt i en slum i ett fattigt land där hälsan är sämre smittas det oftast enkelt och sjukdomar kan spridas lättare, det blir också svårare att hantera när folket inte har råd med bra sjukvård. Men om vi ser på befolkningstäthet i t.ex Stockholm i Sverige är det inte lika dålig miljö eftersom vi har råd med sjukvård och bra hus, det är helt beroende på hur man bor och ekonomin i landet som påverkar dessa faktorer.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––